Friday, 15 February 2013

Sate


Malam ni kami makan Homemade Sate....

Gigih membuatnya..., tak tahu lah berbaloi ke tak..., kalau beli, terus je boleh dimakan..., tapi buatan sendiri memang 100% isi ayam tanpa kulit dan lemak....

Saje suka2, buat seronok2 membakar....










Bahan-bahan :

3 bhgn dada ayam dipotong dadu
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh jintan manis, jintan putih dan ketumbar
2 hiris lengkuas
2 hiris halia
3 btg serai
10 sudu gula
1 sudu kunyit serbuk
secukup lidi yg direndam dalam air

Semua bahan dimesin halus dan digaul dgn ayam yg dipotong kecil. Perapkan 4- 5 jam.
Sebelum di bakar, 3 ketul ayam dicocok kepada lidi sate.
Di bakar atas bara api...
Air lebihan perapan + sedikit minyak dan direnjis2 kpd sate semasa membakar.

Resepi Kuah Sate, klik sini  Resepi KUAH SATE











No comments:

Post a Comment