iklan

Lauterbrunnen

Sunday 15 January 2017

Pau gebu...




Bahan-bahan :

500 gm tepung pau
1 cawan air
1/4 cawan minyak jagung
1/2 paket atau 2 sudu the yis
1 sudu susu pekat
1 sudu makan gula
1 sudu teh' garam
1 sudu teh' baking powder

Cara-cara :

1. campurkan semua bahan kecuali tepung, baking powder dan minyak, ke dalam mangkuk. Tunggu 5 minit hingga nampak yis berbuih.

2. Masukkan tepung dan baking powder dan start uli. Masukkan minyak.

3. Uli hingga adunan tidak lagi melekat di mangkuk. Uli dalam 15 minit. Tutup dan biarkan doh 20 minit.

4. Timbangkan doh dalam ukuran 45 - 60 gm, isikan inti dan letak pelapik.

5. Biarkan pau naik sedikit lagi. Jangan biar terlalu lama. Biarkan dalam 15 minit macam tu sahaja.

6. Sediakan kukusan dan kukus bila air telah mendidih. Kukus selama 10 minit sahaja.




16 comments:

  1. huhu..lama sungguh tak makan pau ni..

    ReplyDelete