iklan

Lauterbrunnen

Thursday, 18 December 2014

Nasi Kashmiri dan Chiken Tikka Masala...

Makan nasi ni masa kami di Melbourne baru ni. Makan dekat satu kedai Indian restaurant, dekat dengan Elizabeth Street. Asal tuan kedai tu katanya daripada Singapore. Sedapnya rasa..., so balik je sini, godek2 resepi, dan cuba.... memang sedap...



Bahan-bahan Nasi Kashmiri

4 cawan beras basmathi, di rendam
1 biji bawang besar, 1 ulas bawang putih dan sedikit halia di cincang halus.
4 sudu minyak masak
Rempah 4 sekawan dan 1 sudu jintan halus.
1 cawan susu cair + sedikit saffron
1/2 cawan kismis
sedikit badam/ gajus digoreng sekejap.
3 1/2 cawan air

Cara-cara

1) Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dicincang. Masukkan rempah 4 sekawan dan jintan dan kismis. Goreng hingga naik bau dan sedikit kekuningan.

2) Masukkan beras dan gaul mesra dahulu.

3) Alihkan dalam rice cooker, masukkan beras, air dan garam.

4) Biarkan hampir kering, masukkan susu dan badam.

Masak hingga kering.




Chikken Tikka Masala

1/2 ekor ayam, potong kecil-kecil
1 biji bawang besar + 3 ulas bawang putih + 1 in halia, separuh di mesin, separuh lagi dihiris halus.
1 sudu rempah kari daging + 1 sudu rempah kurma + 1 1/2 sudu serbuk cili
1 cawan tairu - 1 cawan susu cair + 1/2 biji air limau nipis/ 2 biji limau kasturi
1 sudu kecil rempah masala ( kat rumah tak ada, saya guna rempah nasi arab...)
1 sudu tomato puree
Minyak sapi + minyak sayur untuk menumis
Lada hijau atau capsicum potong kasar.

Cara-caranya

1) Tumiskan bahan hiris hingga naik bau.

2) Bahan mesin + rempah2 dan di gaul sebati.

3) Masukkan bahan rempah dan dikacau hingga agak garing sedikit. Masukkan tomato puree.

4) Masukkan ayam dan biar seketika hingga mesra.

5) Masukkan tairu. Kalau perlu, masukkan sedikit air. Masukkan capsicum. Masak hingga kuah sedikit pekat. Sesuaikan rasa. letak sedikit gula.


No comments:

Post a Comment