Tuesday, 20 October 2015

Cinnamon Rolls

Roti yang sangat enak..., makan panas2, tak sedar dah habis berketul2...


 Jika suka lebih Icing Glaze, boleh tambah lagi banyak..., tapi jadi manis sangat...




Bahan-bahan :

4 cawan tepung roti
1/3 cawan butter
1 biji telur
1/3 cawan gula
1 cawan susu
2 sudu teh yis
1 sudu teh garam

Cara membuat roti

Guna BM
Masukkan susu, gula, garam, butter dan telur.
Masukkan tepung.
Taburkan yis di atas tepung.

Uli hingga jadi doh dan biar doh naik 2 kali ganda.

Selepas naik, tumbuk2kan doh dan bagi kpd 2. Bulatkan doh dan rehatkan 10 minit.

Bahan Inti :
4 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cawan gula perang
4 sudu butter
Semua bahan di kacau dan biar tepi.


Bahan Icing Glaze

1 cawan gula icing
1 sudu butter

Kacau gula dengan butter guna sudu sahaja.
Letakkan air panas 1 sudu dan check kepekatan yang dikendaki. Tambah lagi air panas jika perlu.

Icing Glaze..



 Canaikan bentuk 4 segi...


Bahan Inti...


 Sapukan di keseluruhan permukaan roti...


 Gulungkan... dan potong ukuran 2 inci ...




Biarkan roti naik sekali ganda lagi..., lebih kurang 30 minit.

Bakar dalam suhu 190 C selama 20 minit...



No comments:

Post a Comment