Bahan-bahan :
A : Air yis
2 cawan cecair : susu full cream + 1 biji telur / air biasa / susu cair
3 sudu teh yis
3 sudu gula
B : Bahan kering
5 1/2 cawan tepung roti
1 cawan tepung gandum / tepung superfine
2 sudu water roux ( 1 1/2 sudu tpg gandum + 1/2 cwn air, masak hingga pekat)
3 sudu butter
Campur bahan A, dan biar sehingga kelihatan berbuih. Dalam 10 minit.
Campurkan tepung dalam air yis tadi, dan putar dgn BM atau mixer hingga dapat doh ( dalam 10 - 15 minit)
Masukkan butter dana water roux, teruskan uli lagi 15 minit hingga doh menjadi licin.
Tutup kan bekas dengan plastik wrap. Biarkan hingga naik sekali ganda, dalam 1 jam.
Selepas itu, kita boleh la mendeko roti dengan meletak inti yang digemari...
Selepas mendeko, perapkan roti dalam 1 jam lagi. Tutup permukaan roti dengan palstic wrap atau tuala.
Sebelum bakar, sapukan dengan telur + sedikit susu.
Bakar dalam suhu 190 C selama 15 - 20 minit.
10 minit pertama bakar dengan api atas bawah. lagi 5 minit, gunakan kipas supaya serata warna roti.
No comments:
Post a Comment