Biskut raya yang pertama untuk 2015...
Aman kata sedapp... cuba la... resepi mudah dan berbaloi buat.
Untuk satu adunan, kita boleh dapat dalam 100 keping, untuk saiz biskut yang kecil2...
Bahan A:
1 ketul butter 250 gm
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula caster
1 cawan brown sugar
1 biji telur
1 sudu besar susu segar
1 sudu teh esen vanilla
Bahan yang diayak B:
4 cawan tepung Rose atau tepung gandum biasa
1 camt cream of tartar
1 camt soda baking
1 sudu serbuk koko
2 cawan chocolate chips
1 cawan badam cincang
Cara-cara :
1. Bahan A di masukkan ke dalam mangkuk dan digaul rata sahaja dengan senduk kayu.
2. Masukkan bahan B dan sebatikan menjadi doh.
3. Punjutkan sedikit doh. Jangan terlalu besar kerana biskut ini akan mengembang dan meleper. So letakkan doh dalam bentuk bola. Yang paling baik, test dahulu saiz dan rupa doh.
4. Bakar pada suhu 160-170 C selama 12 - 15 minit.
Utk 2 adunan, kita akan dapat 6 botol yang sederhana.
No comments:
Post a Comment