iklan

Lauterbrunnen

Sunday, 28 June 2015

Roti Jala Kuah Durian





Kegemaran arwah ayah..., bila buat kuah durian, mesti kena makan dengan roti jala. Roti jala kaler putih je, bukan warna kuning yang macam kita makan dengan kari...

Bahan-bahan Kuah Durian :
(untuk di makan dengan 12 keping roti jala)

4 ulas durian yang agak tebal
1/2 biji kelapa dan ambil hampir 1 liter santan
6 sudu gula
1 helai daun pandan disimpul
1/2 sudu teh garam
1 sudu tepung gandum di bancuh dengan sedikit air

Cara-cara :

Campurkan durian, santan, gula, daun pandan dan garam ke dalam periuk dan dipanaskan.
Sentiasa dikacau untuk elak bertahi minyak. 

Bila dah mendidih, masukkan campuran tepung gandum dan dikacau lagi hingga betul2 masak.


Bahan-bahan Roti Jala
(10 - 12 keping)

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh garam
1 sudu minyak

kacau sebati semua bahan dan ditapis.
Lihat kepekatan dan adjust jika perlu.
Saya menjala guna botol muncung 3 je. 

Lepas dah masak, boleh dilipat dan gulung...









No comments:

Post a Comment