iklan

Lauterbrunnen

Tuesday, 20 October 2015

Cinnamon Rolls

Roti yang sangat enak..., makan panas2, tak sedar dah habis berketul2...


 Jika suka lebih Icing Glaze, boleh tambah lagi banyak..., tapi jadi manis sangat...




Bahan-bahan :

4 cawan tepung roti
1/3 cawan butter
1 biji telur
1/3 cawan gula
1 cawan susu
2 sudu teh yis
1 sudu teh garam

Cara membuat roti

Guna BM
Masukkan susu, gula, garam, butter dan telur.
Masukkan tepung.
Taburkan yis di atas tepung.

Uli hingga jadi doh dan biar doh naik 2 kali ganda.

Selepas naik, tumbuk2kan doh dan bagi kpd 2. Bulatkan doh dan rehatkan 10 minit.

Bahan Inti :
4 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cawan gula perang
4 sudu butter
Semua bahan di kacau dan biar tepi.


Bahan Icing Glaze

1 cawan gula icing
1 sudu butter

Kacau gula dengan butter guna sudu sahaja.
Letakkan air panas 1 sudu dan check kepekatan yang dikendaki. Tambah lagi air panas jika perlu.

Icing Glaze..



 Canaikan bentuk 4 segi...


Bahan Inti...


 Sapukan di keseluruhan permukaan roti...


 Gulungkan... dan potong ukuran 2 inci ...




Biarkan roti naik sekali ganda lagi..., lebih kurang 30 minit.

Bakar dalam suhu 190 C selama 20 minit...



No comments:

Post a Comment