Roti yang sangat enak..., makan panas2, tak sedar dah habis berketul2...
Jika suka lebih Icing Glaze, boleh tambah lagi banyak..., tapi jadi manis sangat...
Bahan-bahan :
4 cawan tepung roti
1/3 cawan butter
1 biji telur
1/3 cawan gula
1 cawan susu
2 sudu teh yis
1 sudu teh garam
Cara membuat roti
Guna BM
Masukkan susu, gula, garam, butter dan telur.
Masukkan tepung.
Taburkan yis di atas tepung.
Uli hingga jadi doh dan biar doh naik 2 kali ganda.
Selepas naik, tumbuk2kan doh dan bagi kpd 2. Bulatkan doh dan rehatkan 10 minit.
Bahan Inti :
4 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cawan gula perang
4 sudu butter
Semua bahan di kacau dan biar tepi.
Bahan Icing Glaze
1 cawan gula icing
1 sudu butter
Kacau gula dengan butter guna sudu sahaja.
Letakkan air panas 1 sudu dan check kepekatan yang dikendaki. Tambah lagi air panas jika perlu.
Icing Glaze..
Canaikan bentuk 4 segi...
Bahan Inti...
Sapukan di keseluruhan permukaan roti...
Gulungkan... dan potong ukuran 2 inci ...
Biarkan roti naik sekali ganda lagi..., lebih kurang 30 minit.
Bakar dalam suhu 190 C selama 20 minit...
No comments:
Post a Comment