Hari kedua berpuasa...
Menu hari ini ialah Mee Rebus. Buat Chicken Pie dan Jus Kurma.
Resepi ni saya ikut cara mak saya masak. Tapi rasanya mesti berbeza drp mak saya masak dulu....
Cerita pasal mak..., teringat sangat kat arwah..., dah setahun mak meninggalkan kami.... :'(
Bahan-bahan :
Sebungkus mee kuning
3 - 4 cawan tauge
daun bawang dan sadri
4 keping tauhu digoreng
3 batang lada hijau dipotong
6 biji limau kasturi dibelah
4 biji telur direbus
Tepung goreng (resepi kat bawah....)
1/2 kilo tulang
200 gm daging potong nipis
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
sedikit lengkuas diketuk
2 biji kentang atau keledek direbus dan dimesin halus
2 sudu taucu
2 sudu udang kering dimesin
3 sudu rempah kari daging
3 sudu kacang tanah mesin (kalau suka...)
Cara-caranya :
1. Daging dan tulang direbus hingga empuk.
2. Tumiskan bawang dan halia yg dimesin halus dan lengkuas, hingga wangi.
3. Masukkan rempah kari dan dibiar seketika.
4. Masukkan daging dan tulang yg direbus tadi, kentang, taucu, udang kering dan kacang tanah.
5. Tambahkan 1 jag air dan dibiar mereneh hingga kepekatan kuah yg dikehendaki. Sesuaikan rasanya.
Tepung goreng :
Bahan-bahan
Tepung beras
serbuk kunyit
serbuk kari
garam
2 sudu udang kering direndam dan dikisar.
Cara membuat :
Campurkan semua bahan dan ditambahkan air hingga mendapat adunan seperti tepung goreng pisang dan digoreng hingga garing.
Iceland the Land of Ice and Fire - Day 3
-
Kami akan menginap 2 malam di homestay di Stoksyeri ini. Harga untuk 2
malam dalam RM 1000, untuk 4 orang. Ada disediakan dapur umum dan toilet
diluar bil...
4 years ago
No comments:
Post a Comment