iklan

Lauterbrunnen

Monday, 23 July 2012

Chicken Pie

Untuk hidangan kuih pada hari kedua puasa ialah pai ayam @ chicken pie...

Resepi ni ambil drp internet, sumbernya dah tak ingat la pulak...











Bahan-bahan untuk crust nya...

225 gm tepung gandum
115 gm mentega
65 gm shortening @ lemak sayur
60 - 100 ml air
1/4 sudu kecil garam.

Cara membuatnya :

Tepung, shortening dan mentega di gaul dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit cukup hingga adunan telah bersatu.

Uli kan hingga sebati dan dibalut dalam plastik dan disimpan dalam peti ais.

Sementara tu kita buat intinya...

50 gm kentang ( 1 bj kecil...) dipotong dadu direbus atau kalau tak rebus, masa masak nanti kena tambahkan air dan tunggu hingga kentang empuk.
30 gm lobak merah dipotong dadu
200 gm ayam cincang atau dada ayam dipotong kecil
1 bj bawang besar didadu
1 ulas bwg putih dicincang
2 sudu sos tiram
1/2 sudu tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu air
sedikit daun sup/ bawang
4 sudu cream
1 sudu lada hitam

Cara membuat

Tumiskan bawang hingga wangi + ayam, dan biarkan mesra dalam 1 minit.
+ sos tiram, kentang dan lobak merah. + 1 cawan air dan biar hingga kentang dan lobak empuk.
+ cream dan bahan2 lain dan sesuaikan rasanya.
Sebelum angkat, masukkan tepung jagung...


Pastry yg disimpan dlm peti ais dicanai nipis dan dimasukkan ke dlm bekas pai. Masukkan inti dan tutp dgn lapisan doh diatasnya. Potong lebihan ditepi bekas dan tekan tepinya dgn garpu.

Cucuk bhgn atas pai dgn pisai atau garpu dan disapukan kuning telur + sedikit pewarna kuning.

Bakar dlm oven suhu 180 C selama 30 minit atau hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment