iklan

Lauterbrunnen

Sunday, 14 February 2016

Churros


Baru ada kesempatan nak cuba.....

Memang sedap rasanya, lemak2 rangup... yang ni versi malas, tabur gula icing je, takde dip coklat pun... mula-mula buat guna nozzle bintang, tapi yang ade saiznya kecik.... lambat benor nak habis.
Sudahnya tak payah nozzle, gunting je hujung piping bag....




Bahan-bahan :

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 biji telur

2 cawan air
2 sudu butter
2 sudu gula pasir
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara :

1. Dalam periuk, panaskan minyak + garam + gula + butter hingga mendidih.

2. Ayak tepung dan baking powder, masukkan dalam periuk apabila air sudah mendidih, kacau segera. Atau masukkan sedikit demi sedikit sebab adunan mudah bergentel. Masak seketika dalam 2 - 3 minit lagi.

3. Tutup api.

4. Pecahkan telur dan kacau sebentar. Masukkan dalam adunan tepung tadi dan kacau segera.

5. Biarkan sebentar hingga agak sejuk sekejap sebelum dipaip dalam piping bag bentuk bintang terus ke dalam minyak yang dipanaskan.

6. Semasa mula paip adunan, kecilkan api. bila dah agak penuh kuali, baru letak api sederhana. Takut hangus semasa proses paip adunan.

7. Goreng hingga kekuningan. Saya makan dengan taburan gula icing sahaja.






















Friday, 12 February 2016

Ayam Masak Bali...






Resepi ni saya cuba lepas lihat ramai orang share di FB. Pemunya sebenar nya dah tak ingat. Tapi terima kasih banyak, resepi yang sedap dan senang membuatnya. Tak perlukan bahan yang banyak.

Bahan-bahan :

1/2 ekor Ayam potong kecil, dikunyit garam dan digoreng hingga 3/4 masak.
4 btg serai dititik
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 tangkai daun kari
kicap secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara :

Blend cili kering dan bawang besar + bawang putih.
Panaskan minyak, dan masukkan serai dan daun kari dulu. Gorengkan sebentar.
Tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak.
Masukkan kicap hingga warna agak gelap sedikit.
Sesuaikan rasa, letak 1 sudu gula.

Jika terlalu pekat, letak 1/2 cawan air dan biarkan sebentar.
Masukkan ayam tadi, gaul rata dan hidang...






Butter Chicken

Makanan yang simple tapi sedap...

Bahan-bahan :

Bahagian A : goreng ayam

1 mangkuk Isi ayam potong kecil-kecil
1 biji telur
1/2 sudu rempah kari
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
garam
1 sudu tepung gandum + 1 sudu tepung jagung
Minyak untuk menggoreng.

Campur semua bahan kecuali tepung. Gaul rata dan perapkan sekejap.
Panaskan minyak, golekkan ayam perap tadi dalam tepung dan goreng hingga garing.

Bahagian B : Sos Butter

2 sudu butter
5 ulas bawang putih cincang
3 tangkai daun kari
7- 10 biji cili padi potong halus
1/2 kiub pati ayam
1 cawan susu cair

Panaskan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan susu cair dan kiub pati ayam.
sesuaikan rasa, letak sedikit gula.
Masukkan ayam yang digoreng tadi.
Biarkan ada sedikit kuah yang agak pekat, kalau perlu tambah sedikit air.