iklan

Lauterbrunnen

  • NORWAY - Narvik and Oslo - Perjalanan diteruskan dengan keretapi Arctic Circle Train yang akan lalu Abisko dan terus ke Norway. Stesen terakhirnya ialah di Narvik. Ini di Kiruna, si...
    4 months ago

Sunday, 18 September 2016

Roti Bun






Buat roti untuk bujang bawak balik asrama....

Bahan-bahan :

400 gm tepung roti
100 gm tepung gandum / tepung superfine
180 ml susu / air
1 biji telur dipukul sedikit
2 sudu teh yis
4 sudu gula
1 sudu garam
4 sudu water roux
2 sudu butter

Cara-cara :

A : Buat water roux

2 sudu tepung gandum + 1 cawan air - masak hingga jadi jelly / pekat keputihan.

B : Air yis

ambil mangkuk mixer, masukkan yis + air + gula + 3/4 telur - biarkan 10 minit. Tengok yis berbuih atau tidak.

C: Masukkan tepung dalam mangkuk B + water roux + garam, dan adun dengan mixer selama 5 minit.

Masukkan butter dan teruskan menguli selama 15 minit.



Yang penting kita uli hingga doh menjadi mcm cermin bila kita tarik. kita ambil sedikit doh dan bila kita tarik doh, doh tidak putus dan boleh menipis. Kena biar sehingga tahap itu, baru roti jadi lembut nanti.

Tutup bekas dengan plastic cling wrap. Biarkan rehat 1 jam.

Untuk deko, anggaran berat doh ialah 40 - 50 gm.

Selepas itu, biarkan 1 jam lagi dalam keadaan tertutup, jangan biar doh kena angin, nanti kering permukaan roti.

Sapukan permukaan roti dengan baki 1/4 telur tadi + susu. taburkan bijan. Buat 5 minit sebelum roti dibakar.

Panaskan oven 180 C, bakar dengan api atas bawah + kipas selama 10 minit. Sambung dengan api bawah lagi 6 minit.

Lepas dah angkat, sapukan butter di permukaan roti.



Saturday, 30 July 2016

Pizza Lembut Overnight Dough


Resepi ni biasa je kot, tapi sebab simpan lama dalam peti ais, maka ia jadi sedikit berbeza daripada yang biasa aku try.

Pizza nya lebih lembut...

Bahan-bahan :

4 cawan tepung roti
1 1/2 cawan air suam
1 paket yis
1 sudu teh garam
3 sudu minyak zaitun
1 sudu gula

Cara-cara

Air + gula + yis. Biar hingga berbuih.
Masukkan tepung dan minyak zaitun, dan uli sebentar.

Bulatkan doh dan masukkan dalam bekas dan lumur sedikit minyak zaitun. Tutup dengan cling wrap. dan masuk kan dalam peti ais. Biarkan 24 jam atau beberapa jam. Aku just biarkan dalam 7 jam shj.

Bila kita ready untuk makan, keluarkan dough setengah jam awal.
Panaskan oven, suhu 200 C.
Doh dibahagi 2 dan ditepek menjadi bulat. Letakkan sos pizza, dan bahan lain seperti lada capsicum, bawang besar, nenas, ayam yang di masak dahulu, sosej dll.

Taburkan parmesan Cheese, dan bakar selama 15 minit.

Roti Bun




Bahan-bahan :


A : Air yis

2 cawan cecair : susu full cream + 1 biji telur / air biasa / susu cair
3 sudu teh yis
3 sudu gula

B : Bahan kering

5 1/2 cawan tepung roti
1 cawan tepung gandum / tepung superfine

2 sudu water roux ( 1 1/2 sudu tpg gandum + 1/2 cwn air, masak hingga pekat)
3 sudu butter


Campur bahan A, dan biar sehingga kelihatan berbuih. Dalam 10 minit.

Campurkan tepung dalam air yis tadi, dan putar dgn BM atau mixer hingga dapat doh ( dalam 10 - 15 minit)
Masukkan butter dana water roux, teruskan uli lagi 15 minit hingga doh menjadi licin.

Tutup kan bekas dengan plastik wrap. Biarkan hingga naik sekali ganda, dalam 1 jam.

Selepas itu, kita boleh la mendeko roti dengan meletak inti yang digemari...

Selepas mendeko, perapkan roti dalam 1 jam lagi. Tutup permukaan roti dengan palstic wrap atau tuala.

Sebelum bakar, sapukan dengan telur + sedikit susu.

Bakar dalam suhu 190 C selama 15 - 20 minit.

10 minit pertama bakar dengan api atas bawah. lagi 5 minit, gunakan kipas supaya serata warna roti.