iklan

Lauterbrunnen

Thursday 18 December 2014

Sos BBQ Black Pepper

Musim berlamb chop... Sebenarnya, dulu2 saya bukan peminat kambing. Ntah macammana sekarang boleh suka pulak makannya...

Untuk lamb. saya beli dah siap di kedai Ramly. Beli yang dah siap marinate, Arabian Marinated Lamb. Sedap yang ni, bahan perapnya memang dah terasa dan lamb nya pun nipis2 sikit.

Balik, kita tinggal buat sos black pepper. Buat banyak2 pun tak pe sos ni, pastu simpan. Anak saya suka makan sos ni. Dia bubuh banyak2 masa makan... so baloi buat...



Bahan-bahan

2 biji bawang besar potong dadu
1/3 buku mentega
1 1/2 sudu lada hitam biji
3 sudu tepung gandum
1 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1 kiub pati ayam
kicap

Cara-cara :

1) Panaskan mentega, tumiskan bawang hingga naik bau dan wangi.

2) Masukkan tepung dan kacau hingga masak sedikit lebih kurang 3 minit.

3) Masukkan 1 mangkuk air, kacau..., masa ni memang nampak bergentel. Tak pe kita akan blend.

4) Kisarkan bahan tadi dan campurkan lada hitam dan kiub pati ayam sekali. Blend hingga halus.

5) Masukkan balik dalam kuali dan masukkan sos cili dan sos tomato. masak lagi. Masukkan sedikit air lagi dan adjust kepekatan. Campurkan kicap dan sesuaikan warnanya. Sesuaikan rasa dan boleh dihidang...



 Letak atas whipped potato pun sodap...


Resepi Whipped Potato...

kentang di potong dadu dan rebus sampai empuk dan di lecek hingga halus.
+ susu hingga agak lembut dan lembik ikut yang disukai.
+ lada sulah dan garam
Scoop kan kecil2 dan curahkan sos bbq atasnya...

4 comments:

  1. Assalamualaikum.. Tepung gandum tu fungsinya utk pekat ke? Ok x klu diganti dgn tepung jagung

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.. Tepung gandum tu fungsinya utk pekat ke? Ok x klu diganti dgn tepung jagung

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari 2018 komen tak di balas kenapa ye

      Delete