iklan

Lauterbrunnen

Wednesday, 25 July 2012

Ayam Masak Paprik

Menu buka puasa hari ke-5..., simple je sebab penat dan kepala sakit pulak hari ini...

So, masak Ayam Paprik dan udang goreng. Kueh Kaswi dan air Mata Kucing...




Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam potong kecil
2 labu bwg besar - 1 labu potong baji, 1 labu mesin dgn 3 ulas bwg putih.
3 sudu cili mesin
2 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
1 sudu kicap
daun limau purut di siat
2 btg serai dihiris atau diketuk sahaja
sayur-sayuran spt kacang panjang, kobis bunga, carrot
1 sudu tepung jagung + 3 sudu air.

Cara membuat

1 Panaskan 3 sudu minyak, tumiskan bawang dan cili mesin hingga pecah minyak.
2 Masukkan ayam dan kacau sebentar.
3 Masukkan semua jenis sos dan 2 mangkuk air.
4 Biarkan sehingga ayam masak.
5 Masukkan sayur dan bancuhan tepung jagung utk memekatkan sedikit kuah.

6 comments:

  1. aduh...sodapnyer nengok.... balik ni nak buat paprik la... nyum2....
    tq for inspire me....kikiki

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas resepi... macam sedap je.. nak kena try masak ni..

    ReplyDelete