Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam potong kecil
1 biji kelapa ambil 1/2 cawan santan pekat, 3 cawan santan biasa
1 batang serai dititik
1 keping asam jawa.
Bahan utk ditumbuk/mesin
15 - 20 bj cili padi
3 ulas bawang merah
1 in kunyit
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
Cara-cara :
Bahan mesin di reneh sebentar bersama ayam, hingga mesra.
Masukkan 3 cawan santan dan sentiasa dikacau supaya kuah tidak naik minyak.
Bila kuah sudah elok masak, masukkan santan pekat dan asam keping dan dimasak utk 3-4 minit lagi dan sedia utk dihidang.
Mak saya suka masak ni masak saya kecik2 dulu.
ReplyDelete10 Mitos Tentang Kesuburan Yang Perlu Anda Tahu