iklan

Lauterbrunnen

Friday, 14 October 2011

Talam Cendol

Bahan-bahan :

Lapisan bawah
180 gm tepung beras
60 gm tepung green pea / hoon kue
1 1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula putih
1000 ml air
1/2 sudu kecil air soda

Lapisan Atas
500 ml santan
500 ml air
1 cawan cendol
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 sudu kecil garam
90 gm tepung beras
70 gm tepung green pea/ hon kue

Cara membuat :
Bahagian bawah
1. Campur semua bahan dan dimasak sekejap atas api sederhana agak-agak sehingga sebelum adunan mula memekat.
2. Tutup api dan masukkan dalam loyang dan dikukus 15 minit.

Bahagian atas
1. Gunakan cara yang sama, kecuali jgn dicampurkan cendol.
2. Sebelum dikukus, masukkan cendol dan dilapis dibahagian atas dan kukus 15 minit.

No comments:

Post a Comment