iklan

Lauterbrunnen

Monday 21 November 2011

Jejari udang/bilis


Bahan-bahan :

250 gm tepung gandum
2 sudu udang kering atau ikan bilis direndam
2 sudu cili kisar
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1/2 camt jintan manis dan jintan putih ditumbuk
2 sudu telur  
3 sudu minyak dipanaskan
1 sudu garam
6 helai daun kari dihiris
1 cawan air

Cara membuat :
Panaskan 3 sudu minyak. Lepas panas terus masukkan ke dalam tepung dan digaul rata.
Masukkan telur dan bahan lain, ditambah air sedikit sedikit sehingga menjadi doh seperti membuat karipap.
Gunakan mesin mee dicanai leper dahulu, mula2 buat no 4, pastu gelek lagi hingga no 1 atau 2 dan menggunakan pemotong mee menjadi jalur panjang dan terus digoreng.


Mesin mee tak de, tp semangat nak buat jugak, so aku pakai penekan muruku....

9 comments:

  1. klau letak udang idop , thn lme x kuih tu??

    ReplyDelete
  2. Tak pastilah...., takut mcm tak cukup kering je..., tak pernah cuba plak buh udang idop...

    ReplyDelete
  3. klu sya gantikn dgn planta tuk minyak msak boleh x?

    ReplyDelete
  4. setahu saya kalau pakai minyak masak panas, ia akan jd lebih rangup berbanding kalau pakai planta..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. Jipe pun resepi. Mintak izin try yer. Tq
    ada masalah kesihatan boleh visit blog saya. Tq

    ReplyDelete
  6. Klau letak udang idup nnti udangnye berenang dlm kuali..hahahaha..

    ReplyDelete
  7. Dya²... Terkekek² sy baca..

    ReplyDelete
  8. Takde mesin mee nak buat leper yg mcm mne ye

    ReplyDelete