Bahan-bahan :
100 gm tepung gandum
150 gm tepung superfine
7 gm yis serbuk
1 sudu gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu butter / marjerin
1/2 - 1 cawan air suam
Topping :
Keju parut
bawang
cendawan butang
tomato puri
oregano
ayam dimasak dgn rempah atau apa sahaja
minyak 2 sudu
dan lain2 yg difikirkan
Cara-cara :
Bancuh yis dgn 1/2 cawan air suam, dan gula, biar sebentar sampai berbuih.
Masukkan tepung, butter dan garam.
Tambah kan air hingga menjadi doh yg melekat sedikit di tangan.
Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
Canaikan doh bentuk bulat, letak atas pan pizza, dicucuk dgn garfu di permukaannya.
Sapukan minyak di permukaan pizza dan dibakar 5 - 10 minit dlm suhu 220 C
Keluarkan dan sapukan tomato puri, taburkan bahan2 lain dan diakhiri dgn keju.
Bakar lagi 10 minit.
No comments:
Post a Comment