iklan

Lauterbrunnen

Sunday, 24 June 2012

Roti Canai




Dulu2 ayah dan mak biasa buat roti canai ni. Petang2 siap uli roti canai utk jual esok. Sebabkan utk berniaga, maka roti canai dibuat gunakan mesin sebab banyak, mau patah tangan kalau uli dgn tangan.

Resepi ni agak2 je, sebab mak dulu kuantitinya banyak, so, ukuran bahan2 nya pakai genggam...

Resepi yg aku tulis ni utk menghasilkan 5 keping roti canai je, maklumlah, keluarga kami ni kecil sahaja....


1/2 cawan air suam
1/4 bj telur
1 sudu garam
1 sudu gula
1/8 cawan susu cair atau 2 sudu susu pekat.
2 - 2 1/2 cawan tepung.
marjerin.

Cara membuat :

Gunakan mangkuk yg agak luas.
Masukkan air suam + telur + gula + garam + susu. Kacau hingga bahan2 larut.
Masukkan tepung. Sukatan tepung ikut jenis tepung, kalau lembik, habiskan 2 1/2 cawan.
Gaulkan sebati dan diuli 5 minit.

Buatkan bentuk bola dan disapukan marjerin di luar bebola agar tidak melekat antara satu sama lain.

Tutupkan dgn plastik.
Perapkan 4 - 5 jam. Kalau nak terus canai, adunan perlu lembik sedikit. Tetapi tekstur tidak begitu cantik.



Doh yang bentuk bola.... 

 Di lenyek kasi nipis dulu..., tambah kan minyak supaya licin....




Start Menebar.....

Tebar jgn tak tebar....

Tebar sebesar yang boleh....



 Dah dapat besar....

 Ni nak buat roti telur..., so tambahkan telur, lipat 4 dan goreng...

 Roti telur yg sedang dimasak....

 Roti canai biasa yang lepas ditebar, direhatkan sekejap, baru ditepek menjadi bulat dan digoreng...

Roti canai biasa, sedang digoreng.....


Makan dgn dalca tulang....


No comments:

Post a Comment