Maaf, gambar tak berapa jelas la pulak...
Daging masak Palembang ni mcm daging masak Hitam, cuma bezanya kita guna santan utk Daging Palembang. Rasanya...., dua2 pun sedap.
Bahan-bahan :
1/2 kilo Daging potong nipis
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 in halia
3 sudu cili mesin
cili padi jika mau pedas lagi....
1/2 biji kelapa ambil 2 cawan santan
4 sudu besar kicap
4 sekawan rempah penumis
minyak utk menumis
Caranya :
1. Bawang, halia dan cili padi dimesin halus.
2. Tumis rempah 4 sekawan dan masukkan bahan mesin hingga garing.
3. Masukkan daging dan dikacau sebentar.
4. Masukkan kicap dan sedikit air.
5. Renehkan sehingga daging separuh empuk (1 jam...)
6. Masukkan santan dan masak lagi hingga daging betul2 empuk dan kuahnya kering.
No comments:
Post a Comment