iklan

Lauterbrunnen

Friday, 15 February 2013

Sate


Malam ni kami makan Homemade Sate....

Gigih membuatnya..., tak tahu lah berbaloi ke tak..., kalau beli, terus je boleh dimakan..., tapi buatan sendiri memang 100% isi ayam tanpa kulit dan lemak....

Saje suka2, buat seronok2 membakar....










Bahan-bahan :

3 bhgn dada ayam dipotong dadu
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh jintan manis, jintan putih dan ketumbar
2 hiris lengkuas
2 hiris halia
3 btg serai
10 sudu gula
1 sudu kunyit serbuk
secukup lidi yg direndam dalam air

Semua bahan dimesin halus dan digaul dgn ayam yg dipotong kecil. Perapkan 4- 5 jam.
Sebelum di bakar, 3 ketul ayam dicocok kepada lidi sate.
Di bakar atas bara api...
Air lebihan perapan + sedikit minyak dan direnjis2 kpd sate semasa membakar.

Resepi Kuah Sate, klik sini  Resepi KUAH SATE











No comments:

Post a Comment