iklan

Lauterbrunnen

Thursday, 16 May 2013

Egg Tart @ Tat Telur



Sedap..., suka pulak makannya, terutama kalau disimpan dalam peti ais...


Bahan Crust : 

Sumber resepi drp blog Masam Manis...

Kali ni saya buat banyak, 2 kali ganda resepi...


340 gm butter
100 gm gula icing
2 biji telur
580 gm tepung gandum
1 sudu esen vanilla

Pukul butter sebentar, + gula icing. + telur dan + tepung.
Gaulkan rata hingga jadi doh.
Balut dalam cling wrap dan simpan 30 minit dalam peti ais.

Ambil sedikit doh dan ditekan nipis dalam acuan.
Cucuk kan dgn garfu dan dibakar dalam suhu 170 C selama 10 minit.
Crust ini boleh disediakan awal dan disimpan dalam bekas kedap udara.




Crust yang telah dibakar dan diletakkan filling sebelum dibakar sekali lagi...

Egg Filling

4 biji telur
2 cawan susu segar
1 1/2 sudu tepung custard
3/4 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla

Kacau semua bahan hingga sebati sahaja.










No comments:

Post a Comment