iklan

Lauterbrunnen

Sunday, 14 July 2013

Chicken Chop...

Menu berbuka hari ke-5..., Chicken Chop, Coleslaw, Mashed Potatoes dan Dutch Bread Bun...




Bahan-bahan untuk Ayam:

1 ekor ayam - ambil dan potong nipis isi di bahagian dada dan peha.
1/2 labu bawang besar - dimesin
2 ulas bawang putih - dimesin
tepung gandum secukupnya
serbuk roti secukupnya
1 biji telur
minyak utk menggoreng

Bahan sos :

1/2 labu bawang besar - dimesin
2 ulas bawang putih - dimesin
3 sudu brown sauce, boleh dibeli dikedai yg jual bahan bakery - dibancuh dgn 1 cwn air.
2 sudu butter
1 sudu serbuk lada hitam
cendawan butang- jika suka

Bahan-bahan utk Coleslaw :

kobis
carrot
mayonis
garam
lada hitam


Cara Membuat :

1) Ayam yg dipotong nipis tanpa tulang diperap dgn garam, bawang besar dan bawang putih. Kalau boleh semalaman. Kalau tak perap selama tu pun ok gak rasanya.

2) Sementara tu, buat sos dahulu. Tumis mentega dgn bawang sampai layu dan masukkan brown sauce.
3) Api perlu kecil sahaja, dan tambahkan lagi air jika bergentel dan masukkan lada hitam dan bahan lain.
4) Masak hingga kepekatan yg disukai.

5) Sediakan coleslaw : kobis dan carrot dipotong dadu halus, ditambah garam, lada hitam dan mayonis.

6) Untuk menggoreng ayam : panaskan minyak.
7) Sediakan 3 piring utk diletakkan tepung gandum, telur yg dipukul sebentar, dan serbuk roti.



8) Ayam yg diperap tadi digolek dalam tepung gandum dahulu, kemudia dicelup dalam telur dan akhir sekali dalam serbuk roti sebelum dilepaskan dalam minyak panas.


9) Goreng hingga kekuningan.

Mashed Potatoes

2 biji kentang dipotong dadu dan direbus dgn sedikit air ( agak2 lebih sedikit paras kentang shj)
Rebus hingga empuk. Biarkan ada sedikit lagi air dalamnya. Lenyek hingga halus.
Masukkan sedikit garam, lada sulah dan 3 sudu susu segar. Gaulkan rata dan siap.

Untuk sosnya, kali ni malas nak buat sebab dah penat duduk kat dapur lama, so saya hanya guna sos utk chicken chop tetap saya cairkan sedikit....

Resepi utk sos Mashed Potatoes seperti di bawah...

Untuk sos

Bahan sos :

2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
1 sudu teh lada hitam
1/2 kiub pati ayam
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu sos tiram
kicap
3 cawan air

Cara membuat :
Panaskan mentega + tepung gandum dan dimasak sehingga kekuningan. Api perlu sentiasa kecil.
Bawang sy suka mesin halus supaya nampak halus je sos.
Masukkan bawang, air dan bahan2 lain. Kacau sehingga tidak ada gentelan.
Masukkan kicap sehingga mendapat warna yg digemari.
Masak sehingga kepekatan yg diminati, tambahkan air jika masih bergentel dan kacau selalu.

No comments:

Post a Comment