Jumpa resepi kari ikan yang ada sedikit perbezaan dan teringin nak cuba...
http://spicesjourney.blogspot.com/2012/10/petua-turun-temurun-kari-ikan-yang-sedap.html
Perbezaan yg jelas ialah penambahan beras yg digoreng dan kemudian ditumbuk halus...
Hasilnya, memang rasanya lebih sedappp dan harus dicuba lagi... terima kasih berkongsi petua...
Bahan-bahan :
1 ekor ikan tenggiri yg sederhana besar
1 sudu beras di sangai dan dimesin halus
1 1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 in halia * (bahan bertanda * dihiris nipis)
5 sudu rempah kari
3 sudu cili mesin
1 sudu teh rempah halba
2 cawan santan
1 sudu asam jawa di bancuh dgn air
2 tangkai daun kari
8 biji bendir
2biji tomato
4 biji cili hijau
1/2 cawan minyak
Tumiskan bwang dan halia hingga kekuningan, + cili mesin dan halba campur, kacau sebentar dan + rempah kari yg dijadikan pes. Goreng hingga pecah minyak dengan api perlahan.
Masukkan santan dan air asam jawa. Bila dah mendidih, masukkan ikan. Masakkan sebentar.
Masukkan bendir, cili hijau dan sebelum tutp api, masukkan tomato.
No comments:
Post a Comment