iklan

Lauterbrunnen

Monday 12 August 2013

Kek Lapis Masam Manis...




Resepi yg biasa saya gunakan untuk membuat kek sarawak...

Pemilihan warna, saya ambil ilham daripada blog Dayang. Saya tiru ye kombinasi warna... 


 Bahan-bahan :

Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji sahaja
Gula Caster 200 gm
Ovalette 1 sudu besar
Tepung Hong Kong 280 gm
Horlicks 1 sudu besar
Butter 2 ketul - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 2 sudu susu pekat manis

Cara Membuat :

1. telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Adunan dibahagikan kepada 3 warna,dan diwarnakan mengikut warna kesukaan. Saya timbang adunan keseluruhan dan bahagi 3.
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat. Saya pakai oven biasa sahaja tetapi guna suhu maksimum. Mula2 pakai api atas bawah utk 2 lapisan pertama, lepastu guna api atas sahaja.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
8. Untuk lapisan 2 terakhir, boleh gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C.

 Untuk setiap warna, saya bahagi kepada 4 bhgn..., bakar setiap satu bahagian selapis2. Tunggu sampai dah perang coklat baru lapis lapisan yg baru.
Untuk kaler hijau ini, kita akan dapat 4 lapis... Untuk lapisan ke-2, 4, 6, dan seterusnya letakkan asam...

 Buat yg sama utk lapisan ungu..

Dan akhirnya lapisan kuning...




No comments:

Post a Comment