Teringat masa kat India dulu..., bila mintak biryani, nasi yg kita akan dapat kalernya sgt oren, berminyak dan berempah sgt. Makan pun mcm tu aje dgn lauk ayamnya dalam nasi. Tanpa acar mahupun dalca.
Tak kena langsung nasi biryani mcm tu.....
Post yang dah basi sebenarnya ni...., sampai dah tak ingat bila masaknya....
Menu untuk berbuka puasa yg ntah hari ke berapa. Masak nasi biryani yg tak terlalu berempah. Muak pulak kalau makan biryani yang banyak rempah bulan2 puasa ni...
Bahan-bahan :
3 cawan beras basmathi Moghul di rendam 15 minit
3 cawan air
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 in halia di hiris nipis
1 sudu rempah biryani
1/2 cawan susu cair
rempah penumis
2 sudu minyak sapi.
Saffron
Tumiskan rempah penumis dgn minyak sapi. Masukkan bawang dan halia. Goreng hingga kekuningan. Masukkan rempah biryani dan kacau hingga rata. Jgn sampai hangus. Masukkan air dan transfer dlm rice cooker. Bila air dah mendidih, masukkan beras.
Masukkan susu cair dan biarkan hingga kering. Kacau dgn perlahan atau guna chop stick.
Taburkan saffron di atas nasi dan biarkan nasi masak sempurna.
No comments:
Post a Comment