Sampai rumah dah pukul 5 lebih, letih pun ada, tapi semangat nak buat crepe, ku gagahi jua....
Resepi yg digunakan kali ni, Crepe 7 jenis tepung. Tapi tak semua tepung tu ada dlm stok..., tapi pandai2 la adjust..., jadi juga...
Bahan-bahan :
3 sudu besar tepung HongKong
3 sudu besar tepung Naik Sendiri
2 sudu besar tepung Ubi Kayu
2 sudu besar tepung Kastard
2 sudu besar tepung Jagung
2 sudu besar tepung Kentang
2 sudu besar tepung Superfine
2 sudu besar gula icing
2 biji telur
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil garam
3 sudu mentega dicairkan
1 - 2 cawan air.
Bahan-bahan inti
300 gm non diary whipping cream dipukul hingga pekat
Isi durian
Cara-caranya :
Campurkan semua bahan, kacau sebati dan tapis...
Untuk memasak crepe agar jadi nipis, saya pakai non stick pan utk masak telur mata kerbau yg bersaiz 4 in.
Masukkan 1/2 senduk adunan, di goyangkan pan hingga rata dan dicurah kembali lebihan tepung, supaya mendapat dadar yg nipis. Masak dgn api sederhana. Masa memasak pun sekejap, lebih kurang 1 minit shj bila kita lihat bhgn tepi dah mengering. Tidak perlu diterbalikkan, terus diangkat atas pinggan.
Bila dah sejuk, baru diisi dgn cream dan isi durian dan dilipat...
No comments:
Post a Comment