iklan

Lauterbrunnen

Thursday, 19 September 2013

Crepe Durian...

Teringat pulak nak makan crepe durian. Tapi durian tak nampak musim skrg...., nasib ada sorang penjual kat depan Dengkil Jaya. Punyalah mahal..., sekilo RM 16 katanya, pastu turun jadi RM 14..., ok lah beli 3 biji je..., 3 kilo lebih..., tup2 harga jadi RM 30 je...., apa punya kalkulator daa.... Baik cakap RM 10 sekilo, tak de lah terkezut sangat tadi..



Sampai rumah dah pukul 5 lebih, letih pun ada, tapi semangat nak buat crepe, ku gagahi jua....

Resepi yg digunakan kali ni, Crepe 7 jenis tepung. Tapi tak semua tepung tu ada dlm stok..., tapi pandai2 la adjust..., jadi juga...







Bahan-bahan :

3 sudu besar tepung HongKong
3 sudu besar tepung Naik Sendiri
2 sudu besar tepung Ubi Kayu
2 sudu besar tepung Kastard
2 sudu besar tepung Jagung
2 sudu besar tepung Kentang
2 sudu besar tepung Superfine

2 sudu besar gula icing
2 biji telur
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil garam
3 sudu mentega dicairkan
1 - 2 cawan air.

Bahan-bahan inti

300 gm non diary whipping cream dipukul hingga pekat
Isi durian


Cara-caranya :

Campurkan semua bahan, kacau sebati dan tapis...
Untuk memasak crepe agar jadi nipis, saya pakai non stick pan utk masak telur mata kerbau yg bersaiz 4 in.
Masukkan 1/2 senduk adunan, di goyangkan pan hingga rata dan dicurah kembali lebihan tepung, supaya mendapat dadar yg nipis. Masak dgn api sederhana. Masa memasak pun sekejap, lebih kurang 1 minit shj bila kita lihat bhgn tepi dah mengering. Tidak perlu diterbalikkan, terus diangkat atas pinggan.

Bila dah sejuk, baru diisi dgn cream dan isi durian dan dilipat...






No comments:

Post a Comment