iklan

Lauterbrunnen

Monday 16 September 2013

Potato Wedges..

Kegemaran Aman ni..., cicah plak dgn Jalapeno cheese sauce...., ummphh....

 Kaedah 1 : Dicelup dgn tepung...

 Kaedah 2 : Tepung ditabur shj...

Mana lagi sedap ? Saya suka yg kentang dicelup dan disalut dgn tepung yg dibancuh dgn sedikit air. Bancuh pekat2 sikit...., lebih rangup...




Bahan-bahan :

Kentang dibersihkan kulit luarnya, tak perlu dibuang kulit, dipotong baji yg nipis sedikit...
serbuk lada hitam
serbuk cili
garam
telur

tepung goreng ayam atau tepung gandum + tepung jagung

Cara-cara :

Kentang direbus hingga empuk ( 10 minit mcm tu )
Ditoskan dan campur garam, serbuk cili dan serbuk lada hitam. , masukkan sebiji telur.Gaul rata.




Panaskan minyak

Kaedah 1 : Tepung goreng ayam di bancuh dgn sedikit air. Masa nak menggoreng, celup kan kentang dan goreng.

Kaedah 2 : Kentang digolek dalam tepung dan digoreng




.

Goreng dgn api sederhana hingga garing kekuningan.



No comments:

Post a Comment