Sos Merah
Resepi ini ialah resepi yg sama untuk spagheti bolognese. Kalau untuk Lasagna sahaja, buat sekadar 1/4 drp sukatan yg diberi. Atau kalau nak lagi mudah, beli sos yg dah siap sahaja. Saya biasa buat byk dan frozenkan.
2 labu bawang besar didadu
100 gm butter
5 ulas bawang putih
400 gm daging cincang
1 tin tomato puri (430 gm)
2 tin air
1/2 cawan gula
1 sudu makan oregano
1 tin cendawan butang
500 gm mix vege
1/2 cawan sos tiram
1 cawan bawang goreng
1 sudu makan lada hitam
2 keping bay leave
200 gm carrot dimesin
2 camt garam
spaghetti - 2 bungkus
Cara membuatnya :
1 Panaskan butter + bawang
2 + daging cincang
3 + bahan2 lain.
Sos merah di masak perlu berkuah sedikit....
Sos Putih
4 sudu tepung gandum
2 sudu mentega
300 ml susu
1 sudu teh lada hitam
garam
cheese
Cara Membuat :
Panaskan mentega + tepung. Kacau sebentar dan + susu. Kecilkan api dan kacau hingga tepung tidak bergentel. + cheese dan boleh tutup api.
Cara Menyusun :
1. Lapiskan lasagna di atas loyang atau bekas yg boleh dibakar. (atau sesetengah resepi kita rebuskan
sebentar kepingan lasagna, agar lebih lembut...)
2. Masukkan Sos merah. Lapisi pula dgn sos putih.
3. Letakkan kepingan lasagna lagi + sos merah dan sos putih.
4. Buat sekali lagi dan akhiri atasnya dgn lapisan lasagna dan sos putih. Taburkan cheese di atasnya.
5. Tutup permukaan bekas dgn aluminium foil. Bakar selama 20 minit pada suhu 200 C.
6. Buka penutup aluminium foil dan sambung bakar selama 5 - 10 minit hingga bhgn atas elok kuningnya.
Sebelum di bakar
No comments:
Post a Comment