iklan

Lauterbrunnen

Monday 4 May 2015

Cream Puff...



Cerita petang semalam...

Teringin pulak nak makan Cream Puff..., resepi agak mudah tetapi cerewet masa nak bakar. Kalau tak cukup masak, puff akan mudah kecut dan turun. Kalau terlebih masak, rentung pulak nanti. So, kena pandai kawal suhu dan sesuaikan dengan oven masing2. Pengalaman membuat bbrp kali boleh adjust masa dan kepanasan oven.

Bahan-bahan :

2 cawan air
200 gm butter ( 1buku butter buang 2 sudu...)
2 cawan tepung gandum
8 biji telur
1 sudu teh garam
2 sudu gula

Cara-cara :

1. Panaskan air, gula, garam dan butter hingga mendidih.
2. Masukkan tepung dan dikacau hingga tepung kelihatan kering, lebih kurang 4- 5 minit.
3. Sejukkan sebentar dan masukkan dalam mixing bowl.
4. Putarkan adunan untuk keluarkan haba panas.
5. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil diputar.
6. Paipkan adunan atas parchment paper atau hanya disudukan sahaja pun boleh.
7. Bakar dalam suhu 200 C selama 10-15 minit. Lihat, nanti pastri akan naik membulat...
8. Lepas itu, suhu perlu diturunkan hingga 140C dan bakar lagi hingga kuning dan keras. Kalau tak cukup keras, pastri akan jatuh mengecut...









Custard Filling

2 sudu tepung custard
2 sudu tepung gandum
1 cawan susu + 1 1/2 cawan air
8 sudu gula
esen vanilla
2 biji telur
2 sudu butter
pewarna kuning

Campurkan semua dan masak dengan api sederhana hingga likat.


1 comment:

  1. wahh...sedapnya....!nak cuba juga lah buat di rumah...resepi pon nampak mudah!

    Jemput singgah di blog saya pula ye..

    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/

    ReplyDelete