iklan

Lauterbrunnen

Sunday 14 February 2016

Churros


Baru ada kesempatan nak cuba.....

Memang sedap rasanya, lemak2 rangup... yang ni versi malas, tabur gula icing je, takde dip coklat pun... mula-mula buat guna nozzle bintang, tapi yang ade saiznya kecik.... lambat benor nak habis.
Sudahnya tak payah nozzle, gunting je hujung piping bag....




Bahan-bahan :

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 biji telur

2 cawan air
2 sudu butter
2 sudu gula pasir
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara :

1. Dalam periuk, panaskan minyak + garam + gula + butter hingga mendidih.

2. Ayak tepung dan baking powder, masukkan dalam periuk apabila air sudah mendidih, kacau segera. Atau masukkan sedikit demi sedikit sebab adunan mudah bergentel. Masak seketika dalam 2 - 3 minit lagi.

3. Tutup api.

4. Pecahkan telur dan kacau sebentar. Masukkan dalam adunan tepung tadi dan kacau segera.

5. Biarkan sebentar hingga agak sejuk sekejap sebelum dipaip dalam piping bag bentuk bintang terus ke dalam minyak yang dipanaskan.

6. Semasa mula paip adunan, kecilkan api. bila dah agak penuh kuali, baru letak api sederhana. Takut hangus semasa proses paip adunan.

7. Goreng hingga kekuningan. Saya makan dengan taburan gula icing sahaja.






















1 comment: