iklan

Lauterbrunnen

Saturday 30 July 2016

Pizza Lembut Overnight Dough


Resepi ni biasa je kot, tapi sebab simpan lama dalam peti ais, maka ia jadi sedikit berbeza daripada yang biasa aku try.

Pizza nya lebih lembut...

Bahan-bahan :

4 cawan tepung roti
1 1/2 cawan air suam
1 paket yis
1 sudu teh garam
3 sudu minyak zaitun
1 sudu gula

Cara-cara

Air + gula + yis. Biar hingga berbuih.
Masukkan tepung dan minyak zaitun, dan uli sebentar.

Bulatkan doh dan masukkan dalam bekas dan lumur sedikit minyak zaitun. Tutup dengan cling wrap. dan masuk kan dalam peti ais. Biarkan 24 jam atau beberapa jam. Aku just biarkan dalam 7 jam shj.

Bila kita ready untuk makan, keluarkan dough setengah jam awal.
Panaskan oven, suhu 200 C.
Doh dibahagi 2 dan ditepek menjadi bulat. Letakkan sos pizza, dan bahan lain seperti lada capsicum, bawang besar, nenas, ayam yang di masak dahulu, sosej dll.

Taburkan parmesan Cheese, dan bakar selama 15 minit.

No comments:

Post a Comment