Resepi ini ambil drp internet, drp blog http://fromintankitchen.blogspot.com/.....
Acuan tart tak ada, nak buat sesangat, belasah je acuan mcm kat atas.....
Bahan-bahan :
Utk bahagian Crust
170 gm butter
50 gm gula icing
1 biji telur
290 gm tepung gandum
1 sudu teh vanila
Cara membuat :
Butter dipukul hingga lembut, masukkan gula dan digaul dgn senduk kayu.
Masukkan telur dan esen. Digacau sebati.
Masukkan tepung gandum dan diuli hingga lembut dan sebati.
Ambil sejemput doh dan ditekan ke dalm acuan.
Bakar dalam oven dalam suhu 160 C selama 30 minit.
Biarkan sejuk dan keluarkan drp acuan.
Penyediaan Filling Cream Cheese dan Blueberry
250 gm cream cheese
50 gm gula castor atau gula halus
1 bj telur
1 sudu esen vanilla
Blueberry jem
Cara Membuat :
Dgn mixer, pukul cream cheese hingga lembut dan gebu.
Masukkan gula, esen dan telur.
Pukul lagi hingga gebu.
Masukkan jem bluberry dlm piping bag.
Paipkan ke dalam crust tadi.
Paipkan juga cream cheese hingga penuh.
Buat corak di atas tart.
Bakar lagi 5 minit suhu 160 C.
No comments:
Post a Comment