iklan

Lauterbrunnen

Thursday 15 November 2012

Pau Gebu Lembut













Bahan-bahan :
(dapat 35 biji)

A : 300 gm air suam, 200 gm gula, 18 gm yis

B : 920 gm tepung Pau, 2 sudu kecil baking powder, 180 gm air

C : 1 sudu bread softener, 2 sudu minyak masak, 60 gm minyak sayur/jagung/shortening

Cara-cara

1. Bahan A dikacau dan dibiarkan 10 minit hingga berbuih.

2. Campurkan semua bahan A, B dan C dalam mixer dan di uli selama 10 minit dgn kelajuan perlahan sehingga nampak licin dan lembut.

3. Timbangkan dgn berat 30 - 50 gm setiap satu. Rehatkan 10 minit.
Tepung yg sudah ditimbang dan bercantum kembali...

4. Masukkan inti dan di cantumkan dan dilapik dgn kertas. Rehatkan lagi 10 minit.

Pau selepas direhatkan 10 minit dan sedia utk dikukus...
5. Kukus 10 minit.



No comments:

Post a Comment