alhamdulillah, resepi utk basenya nampak simple tapi pizza yg kita dapat gebu dan lembut..., tak macam pizza h** yg kami biasa makan, yg bila dah sejuk liat kemain. Pizza yg dibuat ini, sampai esok pun basenya masih lembut dan tidak kering...
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
2 sudu kecil yis
260 ml air suam
1 sudu gula
1 sudu kecil garam
4 sudu minyak masak
Cara-caranya :
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mixer. Putar sebati dan masukkan air. Jika perlu tambahkan sedikit lagi air. Biarkan ia menguli utk 10 minit dgn kelajuan yg perlahan sehingga doh kelihatan licin.
Tutupkan bekas dgn kain dan perapkan 1 jam.
Bila dah naik, tumbukkan doh utk buangkan angin dan dicanai.
Saya suka pizza yg rotinya nipis, so canailah ketebalannya ikut suka hati masing2.
Loyang yg saya gunakan 14 in x 14 in.
Pembakaran Pizza
Oven dipanaskan suhu 200 C.
Doh yg siap dicanai diletakkan dalam loyang dan disapukan sedikit minyak dipermukaannya. Bakar 10 minit.
Dalam satu bekas ni saya buat 3 perasa...., 1/2 bhgn isi ayam, 1/4 isi tuna dan 1/4 lagi isi sambal sotong tengahari tadi...
Kemudian bahan2 isi yg lain seperti isi ayam yg dimasak, tomato hiris, lada benggala, bawang, sosej dll.
Akhirnya tabur cheese.
Bakar lagi pada suhu 230 C selama 10 minit.
No comments:
Post a Comment