iklan

Lauterbrunnen

Sunday, 7 April 2013

Muffin Pisang Crumble Berkeju....



Sedap..., terima kasih kepada yg shara resepi. Saya ambil drp sini : http://hanamemories.blogspot.com/2010/06/muffin-pisang-crumble-berkeju.html

Dah selamat 4 biji masuk perut Aman..., sedap sgt la tu....


 yg kuning2 tu ialah cheese...



Saya ubah suaikan sikit resepi dan cara membuatnya ikut mana yg rasa lebih senang...

Bahan:

Utk Crumb

50 gm tepung + 50 gm gula perang + 50 gm mentega sejuk + 1/2 camt serbuk kayu manis.

Gaulkan hingga menjadi spt serbuk roti.

Bahan muffin :

300 gm pisang dilecek
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen pisang
100 gm gula castor
50 gm gula perang
250 gm tepung gandum
1/2 cawan susu segar
2 biji telur
80 gm mentega dicairkan
75 gm keju cheddar dicincang

Cara-cara :

Dalam bekas yg besar, pisang dilecek. + soda bikarbonat dan baking powder. + telur, mentega cair, gula dan susu. Gaul rata. + Tepung dan digaul rata. + keju , gaul kan lagi.


Sebelum dibakar....






Cedok dalam bekas muffin hingga 3/4 bhgn shj, taburkan crumb di bahagian atasnya, dan bakar dalam suhu 160 C selama 30 minit atau hingga masak.


No comments:

Post a Comment