Bahan utk meringue
4 biji telur putih
3/4 cawan gula ( resepi asal pakai 1 cawan - manis benor...)
1 sudu teh krim of tartar
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh cuka
1/2 sudu makan tepung jagung
Cara buat :
- Panaskan ketuhar 130 C
- Pukul putih telur sehingga naik berbuih bersama krim of tartar.
- masukkan gula satu sudu sahaja dan pukul, buat sehingga habis. Gunakan putaran yg paling laju.
- bila adunan dah naik kembang sehingga kalau diterbalikkan bekas pun tak jatuh, maka siaplah meringue kita.
- masukkan tepung jagung, vanilla dan cuka. Gaulkan secara kaup balik. (tp saya gunakan pemutar je, guna speed yg perlahan...)
- Alas tempat membakar dengan kertas alas yg di tandakan bulatan berjejari 7 in dibhgn bawah kertas.
- Keluarkan semua meringue dan dan diletakkan dalam kawasan bulatan yg dilorek tadi dan diratakan sedikit di bahagian atas.
- Bakar sehingga 1 - 1 1/2 jam. Suhu 120-130 C.
- Biarkan sejuk dalam oven. Dah sejuk baru keluarkan pelapik kertas.
CreamPutar
1 cawan non diary whipping cream (saya pakai jenama Rich...)
1 sudu teh vanilla
Cara buat :
Sebenarnya first time guna non diary cream...., rasanya lebih sedap guna yg non diary ni. Satu lagi cream ni dah manis, so tak perlu tambah gula...
-Campurkan semua bahan dan pukul dgn mesin pemukul telur hingga krim menjadi pekat.
- Bila dah pekat, berhentikan dan jangan pukul lagi, kalau tidak krim akan menjadi berketul2 dan terlalu pekat.
- Sapukan di atas meringue tadi dan ditabur dgn buah2 segar...
No comments:
Post a Comment