Masa dekat CDG Airport France, kami lepak dekat 2 jam depan kedai Laduree.. melihatkan ramainya pembeli dan penggemar Macaron. Harganya boleh tahan mahal. Disebabkan aku tak tahu pasal kewujudan Macaron ni so keterujaan nak rasa tidak begitu tinggi. Bila dah sampai Malaysia dan bila di google.., mcm best plak... sayang plak tak rasa walaupun seketul di kedai famous Laduree..., kalau tak boleh dibandingkan rasa sebenar Macaron...
Info drp Wikipedia....
A macaron (/mɑːkɑːrɔːn/ mah-kah-rohn;[1] French pronunciation: [makaˈʁɔ̃][2]) is a sweet meringue-based confection made with eggs, icing sugar, granulated sugar, almond powder or ground almond, and food colouring. It is also called Luxemburgerli.[3] The macaron is commonly filled with ganache, buttercream or jam filling sandwiched between two biscuits. The name is derived from the Italian wordmacarone, maccarone or maccherone, the Italian meringue.
Resepi ni saya ambil daripada blog http://natashabintikhalil.blogspot.com/2012/01/resipi-dan-tips-sweet-macarons.html Cantik2 macaron yg dihasilkan oleh owner blog ini...
Bahan -bahan :
(15 pasang macarons...)
53 gm telur putih
secubit cream of tartar
13 gm gula castor
113 gm gula icing
63 gm serbuk badam
pewarna serbuk
1. Serbuk badam dikisar lagi hingga halus + gula icing dan dikacau rata. Biarkan sebentar.
2. Telur putih dipukul hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan dipukul lagi. + gula castor dan dipukul hingga kaku atau bertanduk.
3. Kaup balikkan campuran gula icing dan serbuk badam hingga rata.
4. Tambahkan pewarna dan digaul rata.
5. Lapik loyang dgn Parchment paper, masukkan adunan dalam plastik, paipkan adunan berbentuk bulatan sebesar duit 50 sen atau ikut saiz yg digemari. Check jika ada gelembung udara dan pecahkan dgn lidi.
6. Biarkan selama 30 minit hingga lapisan luar nya menjadi kering, kita boleh rasa dgn menyentuh permukaan macaron itu.
7. Sementara itu panaskan oven pada suhu 150 C dan selepas 30 minit turunkan suhu ke 120 C dan bakar macaron selama 20 - 30 minit.
8. Check juga bhgn bawah samada dah cukup masak atau belum, kalau belum letakkan api bawah selama 10 minit lagi....
9. Sejukkan sebentar dan boleh letakkan filling..., saya letak nutella shj...
Kaki Macaron ini akan muncul semasa proses membakar.... Seronoknya bila kaki macaron ini muncul..., tetapi saiznya ada besar kecik...., malas nak buat bulatan..., mcm dah pro je, padahal baru nak mencuba...
No comments:
Post a Comment