Menu yang dah tertunggak2..., menu yang sama tapi di masak pada hari2 yang berlainan...., tapi disekalikan lah sahaja post... yg gambar atas, rotinya jenis sedikit keras..., yg gambar bawah, rotinya jenis lembut...
Bahan-bahan Mushroom Soup :
8 biji cendawan butang warna putih
1cawan susu cair
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang
2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
1/2 kiub pati ayam
1 liter air
Cara-cara :
1. Cendawan dipotong nipis.
2. Panaskan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan 3/4 cendawan yg dihiris tadi. Masak lagi 2 minit.
4. Masukkan tepung gandum dan dikacau lagi 1 minit dan masukkan sedikit air. Kacau sebentar dan masukkan dalam blender dan blend halus.
5. Masukkan semula dalam periuk dan tambahkan pati ayam, susu cair, cendawan yg tinggal 1/4 lagi dan lebihan air tadi.
6. Masak hingga agak pekat dan sesuaikan rasa.
Garlic bread
Apa-apa jenis roti dibelah dua
6 sudu mentega + 2 ulas bawang putih yang dicincang halus - dipanas sebentar dlm microwave hingga cair dan lembut sedikit.
Sapukan atas roti yang dibelah dua, panaskan atas pan.
Sedap dimakan panas2....
Assalamualaikum..nampak sdap.Berbaloi buat sendirikan...
ReplyDelete