iklan

Lauterbrunnen

Thursday 8 January 2015

Laksa Penang...



Teringin nak makan, lama sangat tak buat. Malas sikit nak buat laksa ni sebab anak tak suka makan laksa. Makan yang beli punya susah nak jumpa kuah yang sedap dan agak pekat..., selalunya cair secairnya...

Bahan-bahan
(10 pinggan)

5 ekor ikan selayang - direbus dgn garam dan asam keping, dan dikopek isi.
2 biji bawang beasar
3 ulas bawang putih
10 - 15 tangkai cili kering
2 keping asam jawa
1 in belacan
1 ketul lengkuas dititik (kalau suka)
Daun kesom dan bunga kantan

Bahan-bahan tabur

Salad dipotong halus
Timun
Bawang besar
Limau kasturi
Telur rebus
Petis udang (jika suka)

Cara-cara

1) Ikan yang dikopek isi, dimesin halus.
2) Campurkan semua bahan dalam periuk dan panas kan hinga mendidih.
3) Masukkan daun kesom dan bunga kantan.
4) Sesuaikan rasa.


No comments:

Post a Comment