iklan

Lauterbrunnen

Wednesday, 20 June 2012

Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus


Ini kali kedua buat...., lebih gelap..., masa masak gula, masak dalam non stick pan, pastu biarkan hingga betul2 jadi coklat kekuningan




Bahan-bahan :

Bahan A
2 cwn gula
2 cwn air
4 sudu mentega

- Gula dipanaskan atas kuali hingga perang dan cair
- masukkan air sedikit demi sedikit. (hati-hati : gula akan meletup2...)
- bila gula dah larut, masukkan mentega.
- Biar sejuk sebentar.

Bahan B

8 @ 9 biji telur
2 cwn tepung
1 cwn susu pekat manis
4 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh esen vanilla

- Telur dipukul dgn mixer hingga kembang dan kemudian masukkan susu.
- Masukkan tepung, soda bikarbonat dan esen dan gaulkan rata.
- Masukkan Bahan A dan gaul rata.
- Masukkan dalam loyang yang dilapik kertas pembakar.
- Peramkan selama 3 - 4 jam
- Bakar dalam oven 160 C selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment