Tengok Shimah buat, teringak jugak nak cuba...
Resepi buat ubah suai sendiri, cedok sana sikit dan jadilah....
Bahan-bahan :
Kepingan Lasagna
Sos Merah
Boleh rujuk sini :
Sos Spaghetti sebab resepinya sama je..., cuma buat 1/4 atau kurang lagi drp tu....
Sos merah di masak perlu berkuah sedikit....
Sos Putih
4 sudu tepung gandum
2 sudu mentega
300 ml susu
1 sudu teh lada hitam
garam
cheese
Cara Membuat :
Panaskan mentega + tepung. Kacau sebentar dan + susu. Kecilkan api dan kacau hingga tepung tidak bergentel. Masukkan sedikit air jika perlu. + cheese dan boleh tutup api.
Cara Menyusun :
1. Lapiskan lasagna di atas loyang atau bekas yg boleh dibakar. (atau sesetengah resepi kita rebuskan sebentar kepingan lasagna, agar lebih lembut...)
2. Masukkan Sos merah. Lapisi pula dgn sos putih.
3. Letakkan kepingan lasagna lagi + sos merah dan sos putih.
4. Buat sekali lagi dan akhiri atasnya dgn lapisan lasagna dan sos putih.
5. Tutup permukaan bekas dgn aluminium foil. Bakar selama 20 minit pada suhu 200 C.
6. Buka penutup aluminium foil dan sambung bakar selama 5 - 10 minit hingga bhgn atas elok kuningnya.
No comments:
Post a Comment