iklan

Lauterbrunnen

Saturday, 3 November 2012

Cheese Cake

Ambil resepi drp MyResepi oleh AlongRoz..., terima kasih berkongsi resepi...

Untuk toppingnya, saya hanya guna blueberry jem. Kalau guna betul2 blueberry mesti lagi cunnn...


Bahan-bahan :

Untuk Base : 110 gm butter, 200 gm biskut digestive, 50 gm badam

Semuanya di blend dan dicampurkan dgn butter yg dicairkan.
Ditepek dalam loyang yang di alas dgn parchment paper dan disimpan dalam peti sejuk sebentar.

Untuk Bhgn Cheese :

500 gm Cream Cheese
30 gm butter
120 gm gula castor
30 gm tepung jagung
1 kotak 250 ml whipping cream
4 biji telur

Cara-cara :

1. Cream cheese + butter dipukul hingga kembang. + gula dan dipukul lagi.
2. +  whipping cream dan pukul lagi hingga kembang.
3. + telur dan dipukul sebati.
4. Tuang dalam loyang tadi dan dibakar secara waterbath.
5. Suhu permulaan 150-160 C selama 45 minit. Naik kan hingga 180 C utk 10 minit lagi.
6. Biarkan dalam oven untuk satu jam lagi dan renggangkan sedikit pintu oven agar kek tak terkejut sgt...


Untuk Topping :

1 sudu teh serbuk agar, 30 ml air dan 150 gm blueberry filling

Masak sebentar hingga agar2 larut dan sejukkan.
Hias di atas kek...



No comments:

Post a Comment