Balik ganu baru ni, asyik makan roti paung je. Nama nya pelik..., PAUNG..., tapi tak pe la, asalkan sedap dan lembut.
Gigih cari resepi, ada mcm2 versi..., akhirnya try resepi ni...
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum atau tepung roti
1 paket 11 gm yis
1 biji telur
2 sudu marjerin
2 sudu susu pekat manis
300 ml air suam
3/4 cawan gula
Yis + air suam + gula. Tunggu hingga yis kelihatan berbuih.
Campurkan semua bahan dan diuli atau masukkan dalam mixer. Uli hingga lembut.
Biarkan sehingga adunan naik sekali ganda. 1 jam
Tumbukkan adunan utk buangkan angin.
Timbang 15 - 20 gm utk satu roti. Masukkan inti kacang merah atau kaya atau lain2.
Buatkan bulat dan susun dalam loyang yang dilapik dgn kertas parchment.
Sapukan di atas roti dgn telur.
Tunggu hingga roti naik sekali lagi, baru dibakar dalam suhu 160 C selama 15 - 20 minit.
Telur tu cuma untuk sapu atas atau masuk dalam dough sekali?
ReplyDelete