iklan

Lauterbrunnen

Thursday, 2 May 2013

Lempeng Kelapa Cicah Kari Ikan...




Lempeng Kelapa :

1/2 cawan kelapa dimesin dgn 1 cawan air
2 cawan tepung gandum
garam

Bancuhkan tepung dan kelapa yg dimesin tadi. Adunan agak cair sedikit.
Panaskan kuali non stick, bila dah panas, lenserkan satu senduk adunan dan leperkan. Jgn letak minyak lagi.
Bila dah siap dilempeng, baru letak minyak ditepi dan digoreng garing...

Kari Ikan

sekeping Ikan Pari dipotong kecil

1/2 biji bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 in halia di mayang

2 sudu bawang + bwang putih di mesin
2 sudu rempah kari ikan

sedikit campuran biji sawi
minyak untuk menumis
2 genggam kelapa di ambil santan
1 sudu kecil asam jawa

Cili merah, cili hijau - dipotong panjang
bendi dan terung

Cara-cara :

Tumis bawang dan halia yg dimayang serta campuran biji sawi hingga naik bau.
+ bawang mesin dan digoreng lagi. + rempah kari dan sedikit air. Masak sebentar.
+ santan dan biar mendidih, + ikan.
Biar kan sebentar dan masukkan bendi, terung dan cili.
Sesuaikan rasa.

No comments:

Post a Comment