Dulu masa mak dan ayah ada, kalau bulan puasa, rajin mak buat sebab ayah minta utk hantar ke masjid. Kadang2 ada org minta mak masakkan. Resepi yg mak biasa guna tak pulak dicatat. Masa dulu tak lah minat sgt dgn bubur lambuk ni.
Kali ni saya buat sendiri sebab teringin nak makan. Resepi ikut yg saya ingat masa mak buat dulu2..., tapi saya tak letak santan sebab tak nak rasa muak... Saya masak ni pun guna rice cooker je...
Bahan-bahan :
1 cawan beras
Beberapa ketul tulang atau daging yg dipotong kecil
1 sudu udang kering
1/2 in halia
rempah 4 sekawan utk menumis
1 sudu rempah kurma
1 biji bawang besar di potong nipis
2 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam ditumbuk
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi
Cara-cara :
Beras di basuh + tulang dan 1 liter air di masak dalam rice cooker.
Udang kering + halia dimesin halus.
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bawang dan rempah sekawan hingga wangi dan sedikit kekuningan. + rempah kurma dan udang kering dan halia yg dimesin tadi.
Goreng lagi hingga rempah naik bau.
Masukkan ke dalam periuk nasi tadi dan dikacau. + serbuk lada hitam.
Kalau perlu tambahkan air panas lagi dan biarkan hingga beras hancur dan daging menjadi empuk ( 1 1/2 jam...)
Hidangkan bersama hirisan cili, daun sup dan bawang goreng...
No comments:
Post a Comment