Dah 4 hari tak update blog..., tiba2 kemalasan melanda...
Dah hilang track, menu berbuka hari keberapa pun dah tak perasan...
Hari yg masak gulai tulang ni, kami makan roti boom tapi yg frozen punya je..., cicah dgn gulai tulang dan sambal sardin..., sedappp...
Bahan-bahan :
1/2 kg tulang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sehiris halia
2 sudu rempah kari daging
1/2 biji kelapa ambil santannya
rempah penumis + 1/2 sudu jintan manis
1 keping asam
minyak utk menumis
Tulang direbus hingga daging menjadi empuk ( 1 - 1 1/2 jam)
Tumiskan rempah penumis dan jintan hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan bawg putih serta halia yg dimayang halus, dan tumis hingga kekuningan.
Masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air.
Masukkan ke dalam periuk rebusan tulang. Teruskan mereneh dan masukkan santan. Masukkan asam keping dan sesuaikan rasa....
No comments:
Post a Comment