Teringin pulak nak makan pasembor..., menu berbuka hari ke-12, Mee Hailam dan Pasembor...
Cari punya cari, jumpa satu resepi drp blog http://balannambiar.wordpress.com/2013/02/14/resepi-passembur-kuah-mamak-penang/
Katanya, resepi asli drp mamak Penang...
Semangat nak cuba dan hasilnya sungguh memberangsangkan..., memang ada ala2 rojak yg biasa makan dgn cendol kat bawah pokok. Terima kasih berkongsi resepi...
Cuma lain kali nak lebihkan cili, kasi pedas sikit lagi dan kurangkan kacangnya, mcm muak sikit kcknya lebih...
Saya ubah resepi menjadi separuh shj drp yg diberi oleh Tuan Punya asal resepi. Itupun saya dapat satu periuk kuahnya. Hari ni, nak makan mee rojak pulak...
Bahan-bahan kuah :
250 gm keledek direbus hingga empuk
65 gm udang atau sotong kering ( sy pakai sotong kering...) dimesin
60 gm kcg tanah di goreng
8 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
1/4 cawan gula
4 keping biskut marie rendam dalam air
Cara-cara :
1. Cili kering, bwg putih dan bawang besar digoreng dgn sedikit minyak hingga layu. Mesin kan halus.
2. Dalam periuk, didihkan 2 cawan air dan masukkan bahan mesin.
3. Masukkan semua bahan lain dan renehkan hingga pekat.
Cucur Udang Keras utk Pasembor
Bahan2 :
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar kelapa parut kering
1/2 paket yis
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil gula + 2 cawan air suam
3/4 sudu garam
1. Yis dicampurkan ke dalam air suam. Tunggu hingga berbuih.
2. Campurkan semua bahan dan kacau rata. Tunggu hingga adunan naik dalam 1 jam
3. Bolehlah digoreng dgn letak atas senduk, dan letak udang seekor... Goreng dalam minyak yg banyak.
Assalammualaikum... Nak Tanya... Udang untuk bahan kuah tue udang kering or basah ? TQ 4 the recipe...
ReplyDelete