Sibuk kemain dgn Apam Susu di mana2..., so kena cuba lah jugak...
Rasanya, tidak lah begitu enak, tapi boleh lah sesekali buat utk makan petang2...
Sangat mudah, cepat shj boleh siap, dalam masa sejam dah boleh kalau tak sabar nak makan.
Resepi ambil drp blog Masam Manis... sy share sini ye...
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan gula
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung
1 sudu ovallette
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu tek baking powder
3 jenis pewarna
Cara-caranya
1. Panaskan kukusan dan sediakan loyang mengukus. Lapik loyang dengan kertas parchment supaya tak melekat.
2. Pukulkan telur, gula, ovalette dan esen hingga pekat dan putih dgn speed tinggi.
3, Masukkan minyak jagung dan pukul sampai rata.
3. Masukkan tepung, gunakan speed yang paling rendah.
4, Bahagikan adunan kepada beberapa bhgn ikut bilangan warna yg disukai. Saya bahagi kepada 3 warna. Letakkan pewarna.
5. Ambil satu atau 2 sudu dan sudukan dalam loyang pembakar. Letak warna kedua dia atas warna pertama dan ulang proses yang sama hingga habis.
6. Kukus selama 30- 40 minit. Cucuk dengan lidi untuk pastikan dah masak.
Sebelum kukus..., suku loyang je...
Lepas masak, hampir penuh loyang....
No comments:
Post a Comment