Sedap..., arwah mak dulu pernah buat, harum lemak je bau daun salam...
1/2 kg daging potong nipis.
1 1/2 biji kelapa ambil santan 1 liter
2 batang serai diketuk
2 sudu kerisik
1 keping asam keping
bahan mesin :
10 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 in halia
2 in lengkuas
1 camt jintan manis, putih dan ketumbar
sedikit kunyit
20 biji cili padi atau 10 tangkai cili kering atau ikut suka kepedasan.
4 keping daun salam
Cara-cara :
1. Bahan mesin+ serai + daging dan dimasak perlahan hingga 1/2 masak ( 40 minit...) Tambahkan air jika perlu.
2. + santan dan daun salam dan dimasak dgn api sederhana hingga kering dan daging empuk.
3. + asam keping dan sesuaikan rasa...
No comments:
Post a Comment