iklan

Lauterbrunnen

Thursday, 2 May 2013

Rendang Daging Berdaun Salam...





Sedap..., arwah mak dulu pernah buat, harum lemak je bau daun salam...

1/2 kg daging potong nipis.
1 1/2 biji kelapa ambil santan 1 liter
2 batang serai diketuk
2 sudu kerisik
1 keping asam keping

bahan mesin :

10 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 in halia
2 in lengkuas
1 camt jintan manis, putih dan ketumbar
sedikit kunyit
20 biji cili padi atau 10 tangkai cili kering atau ikut suka kepedasan.

4 keping daun salam

Cara-cara :

1. Bahan mesin+ serai + daging dan dimasak perlahan hingga 1/2 masak ( 40 minit...) Tambahkan air jika perlu.
2. + santan dan daun salam dan dimasak dgn api sederhana hingga kering dan daging empuk.
3. + asam keping dan sesuaikan rasa...

No comments:

Post a Comment